Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

Walkietalkie of Portofoon?

Walkietalkie of Portofoon?

Een portofoon, ook wel walkietalkie genoemd, is een draagbaar zend- en ontvangtoestel voor communicatie tussen meerdere personen. Het apparaat wordt voornamelijk door professionele gebruikers (bedrijven) een portofoon genoemd. De benaming walkietalkie wordt meestal gebruikt voor apparaten die recreatief ingezet worden. Deze benaming is ontstaan omdat de gebruiker tijdens het gesprek (talk) kan lopen (walk). Een smartphone was toentertijd nog niet gebruikelijk. Na het lezen van deze pagina weet je meer over portofoons, de belangrijkste functies en mogelijke accessoires. Ook hebben we een aantal portofoons per branche op een rij gezet.

1. Direct de juiste portofoon voor jouw situatie

BHV

Portofoons-voor-BHV-v2.jpg

Evenementen

Portofoon-voor-evenementen-en-horeca.jpg

Industrie

Portofoons-voor-de-industrie.jpg

2. De portofoon toen en nu

De walkietalkie is een populaire naam voor de handige draadloze apparaten met accu en antenne, waarmee je eenvoudig communiceert zonder afhankelijk te zijn van een netwerk of zendmast. De walkietalkie of portofoon kent een lange geschiedenis die begon in 1937. De walkietalkie is destijds uitgevonden door de Canadees Donald Hings. Hij werkte voor een mijnbouwbedrijf dat geologen op expeditie stuurde in het noorden van Canada. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de walkietalkie op grote schaal geproduceerd en ingezet om de nazi's te slim af te zijn. Aan een journalist die zich afvroeg waarvoor het apparaat diende, antwoordde Donald Hings dat men er gelijktijdig mee kon wandelen (walk) en praten (talk). Hieruit is de naam walkietalkie voortgekomen.

3. Geschikt voor veel branches

Misschien ken je de naam walkietalkie van het leger, de politie en soortgelijke instanties die deze apparaten gebruiken. Ondanks zijn lange bestaan en de vele andere communicatieproducten die er vandaag de dag zijn, is de walkietalkie verre van ouderwets.

Consumenten hebben de walkietalkie herontdekt, naast bedrijfshulpverleners, reddingswerkers, beveiligers en paramilitairen, die met name de professionele portofoons gebruiken.

De walkietalkie is bijvoorbeeld ook populair onder wintersporters. Skiërs die contact willen houden op de piste gebruiken hiervoor een portofoon, omdat dit goedkoper kan zijn dan mobiel bellen. Ook bij motorrijders, sporters, paardrijders en achter de schermen bij toneelvoorstellingen is de walkietalkie een veelgebruikt apparaat. Bovendien zie je de portofoon ook regelmatig in de horeca en retail. De mogelijkheden en doeleinden groeien met de dag!

Portofoons zijn qua technische mogelijkheden met sprongen vooruitgegaan. De huidige portofoons zijn compact en uitgerust met diverse technische voorzieningen zoals een PTT-knop (push to talk), spraakgestuurde (VOX) functie en diverse veiligheidsfuncties als de man down en lone worker functie. Verder zijn er voor de meeste portofoons oortjes, headsets, handmicrofoons en andere accessoires verkrijgbaar. Het gebruik van portofoons wordt ook wel portofonie genoemd.

4. Hoe werkt een portofoon

Bij een draagbare walkietalkie verloopt de communicatie via een radiofrequentie waardoor je geen nummers hoeft te draaien, maar direct contact hebt met de andere portofoongebruikers die op dat moment van hetzelfde kanaal gebruikmaken. Portofoons werken geheel op zichzelfstaand, wat ook direct een van de grote voordelen is. Zo is de portofoon een uitkomst in noodgevallen of in situaties waarbij geen andere communicatievoorzieningen voorhanden zijn. Daarnaast is de technologie betaalbaar. Je hebt een groot bereik en volop mogelijkheden tegen relatief lage kosten. Een goede portofoon is eenvoudig in gebruik en werkt vrijwel altijd. De enige eis is dat de accu goed is opgeladen. Daarbij heb je voor een vergunninghoudende portofoon ook een zendvergunning nodig. Een standaard portofoon set bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • Portofoon(s)
  • Batterij(en) of accu('s)
  • Laadstation om de portofoon(s) in te plaatsen
  • Netstroomadapter(s) voor in het stopcontact
  • Een handleiding

Ingebruikname van jouw portofoons

Voordat je jouw portofoon kunt gebruiken, dien je een aantal stappen de volgen. Wij raden je aan om de handleiding altijd zorgvuldig te lezen.

  • Haal de portofoon(s) en accu('s) uit de verpakking
  • Plaats de accu('s) in de portofoon(s)
  • Sluit het laadstation aan op de netstroomadapter
  • Steek de netstroomadapter in het stopcontact
  • Plaats de portofoon(s) in het laadstation
  • Haal de portofoon(s) uit de lader wanneer deze volledig opgeladen zijn
  • Stel de portofoon(s) in op een kanaal volgens de handleiding

5. Knoppen en functies op portofoons

De uitgebreide portofoons kennen veel functies, waardoor het gebruik in het begin weleens lastig kan zijn. Wat zijn nu de belangrijkste basisfuncties van de doorsnee portofoon? Met de hieronder genoemde functies heb je de basis van het gebruik van een portofoon in handen. Het klinkt allemaal heel simpel en dat is het meestal ook wel. Maar neem rustig de tijd om bekend te raken met de basisfuncties voordat je de portofoon in gebruik neemt en je verdiept in de extra mogelijkheden. Zeker de wat duurdere modellen bieden een scala aan mogelijkheden.

Aan/uit-knop

Met de aan/uit-knop zet je de portofoon natuurlijk aan of uit. Deze knop bevindt zich meestal aan de bovenkant van de portofoon en wordt in de meegeleverde handleiding duidelijk aangegeven. Zet de portofoon alleen uit als je deze op het moment niet meer wilt gebruiken. Wil je wel bereikbaar blijven, dan laat je de portofoon aan. De meeste portofoons schakelen, na enige tijd niet te zijn gebruikt, over naar de zogenaamde ruststand. Hierdoor wordt minder energie verbruikt en kun je ze langer gebruiken. Als de accu van de portofoon leeg raakt, plaats je het apparaat weer in de lader.

Kanaalkeuze

Vrijwel alle portofoons bieden de keuze uit 8 of 16 kanalen. Met de kanaalkeuzeknop kies je het kanaal waarop de portofoon ontvangt en zendt. Deze knop zit meestal aan de bovenkant van de portofoon (draaiknop) of aan de voorzijde als druktoets. Als de portofoon een display heeft, is het ingestelde kanaal daarop te zien. Let wel op dat alle portofoons van gebruikers die met elkaar moeten communiceren, staan ingesteld op hetzelfde kanaal. Als je naar kanaal 2 wisselt en jouw collega blijft op kanaal 1, dan kun je elkaar niet meer bereiken. Wanneer je altijd van hetzelfde kanaal gebruikmaakt, hoef je deze slechts één keer in te stellen. Soms kan het echter handig zijn om van kanaal te wisselen, bijvoorbeeld als er veel ruis op het kanaal is. Je kunt dan een kanaal kiezen waar het op dat moment rustiger is.

PTT-toets (Push To Talk)

Op het moment dat je de PTT-knop indrukt en praat, wordt de verbinding naar jouw collega('s) opengezet en ben je voor de ontvanger(s) te horen. Zorg dat je de portofoon dicht bij jouw mond houdt zodat je duidelijk verstaanbaar bent. Zodra je de PTT-knop loslaat, wordt de verbinding weer gesloten en krijgen jouw collega's de mogelijkheid om te reageren. Houd in gedachten dat portofooncommunicatie vaak eenzijdig is, tenzij je over een full duplex systeem beschikt. Bij eenzijdige communicatie kunnen de anderen op het moment dat je praat alleen naar je luisteren. Probeer dus kort en bondig te zijn en spreek af dat je ter afronding van een bericht over zegt en bij de beeindiging van het gesprek over en sluiten. Dat maakt het geheel voor jou en jouw collega's duidelijker. Zij weten dan wanneer je klaar bent en dat zij kunnen reageren.

Volume

Uiteraard heeft een portofoon ook een volumeknop. Stel het volume naar wens af zodat je jouw collega's goed verstaat. Verder zijn het volume en de verstaanbaarheid direct te beïnvloeden door duidelijk in de portofoon te praten. De volumeknop is vaak als draaiknop aan de bovenzijde van de portofoon te vinden of als druktoets aan de voorkant van de portofoon. Hiermee verlaag of verhoog je het volume stapsgewijs.

(Extra) functies

Hieronder vind je een aantal extra functies waarover veel portofoons beschikken. Ga eerst na of jouw portofoon deze functies heeft. Heb je nog geen portofoon, bedenk dan of je de functie nodig hebt. Dit kan helpen bij de keuze voor een bepaalde portofoon set. Op onze site staat bij iedere portofoon zo duidelijk mogelijk vermeld welke functies aanwezig zijn. Wil je zeker weten of een portofoon een bepaalde mogelijkheid heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!

CTCSS codes

Een CTCSS code wordt bij analoge portofoons ook wel de QT-DQT code genoemd en bij digitale portofoons het common ID of de kleurcode. Deze handige codes ken je toe aan jouw portofoons, waardoor de portofoon alleen nog berichten met deze code accepteert en doorlaat. En dat is handig gezien het grote aantal gebruikers van de portofoonkanalen. Wil je dus met specifieke personen communiceren, dan kunnen de CTCSS codes je daarbij helpen. Ga na in de handleiding van jouw portofoon hoe je deze codes instelt of laat ons de programmering verzorgen.

VOX functie

Met de VOX functie op een portofoon kun je door middel van jouw stem (spraakgestuurd) de verbinding openen en hoef je dus geen knop meer in te drukken. Deze functie vervangt dus de PTT-knop (Push To Talk) en is ideaal als je jouw handen vrij wilt houden voor werkzaamheden. Daarom wordt deze functie vaak toegepast in de bouw en door personeel die machines bedient. Volg de handleiding van jouw portofoon om de VOX functie te vinden en in te schakelen. Als je de VOX functie hebt ingeschakeld, zie je op het display meestal VOX staan.

Zodra de VOX-functie is ingeschakeld, wordt de verbinding geopend als je in de portofoon praat. Hiervoor moet er wel enige tijd geluid zijn; dit gebeurt dus niet na een kort geluid. Op de meeste portofoons is de gevoeligheid van de VOX functie instelbaar, zodat je zelf bepaalt hoe snel de portofoon het geluid opvangt en de verbinding opent. Standaard staat de portofoon vaak op de meest gevoelige stand, maar dit kun je bijstellen als je de portofoon te snel vindt aanslaan op geluiden. Volg hiervoor de aanwijzingen uit de handleiding van jouw portofoon.

Verschil tussen de babyfoonfunctie en VOX functie

De babyfoonfunctie wordt nog wel eens in een adem genoemd met de VOX functie, terwijl het toch twee heel verschillende functies zijn. Wij geven je graag meer duidelijkheid in de verschillen en mogelijkheden.

VOX functie = wederzijds communiceren

Babyfoonfunctie = eenzijdig communiceren

Het werkt als volgt. Wanneer je de VOX functie in gebruik hebt, kun je ook berichten van andere gebruikers ontvangen. De andere gebruikers kunnen via hun VOX functie of met behulp van de PTT-toets tegen je terugpraten. De communicatie is dus wederzijds. De babyfoonfunctie is eenzijdig vanaf het kind naar jou toe. Als het kind geluid maakt of huilt, gaat de verbinding naar jou toe open zodat je het kind kunt horen. Je kunt niets terugzeggen, zodat het ten alle tijde stil blijft in de kinderkamer. Zo wordt het kind niet wakker van geluiden uit de portofoon. Gebruik je de VOX functie als babyfoonfunctie, dan is de kans groot dat het kind wel wakker wordt van geluid. Zelfs als je heel stil blijft, want er kan sprake zijn van eventuele andere gebruikers of storing op het kanaal. Geen aanrader dus. Houd er bij zowel de babyfoonfunctie als VOX functie rekening mee dat er enige tijd geluid moet zijn voordat de verbinding wordt geopend. De verbinding gaat dus NIET open als het kind een keer kucht. De verbinding blijft ook niet continu openstaan; de portofoon werkt met korte berichten om de accu te sparen en de gebruikstijd te verlengen.

Met de uitleg van de meest gebruikte portofoon functies hopen wij je wat meer inzicht te hebben gegeven in de werking van een portofoon. Heb jenog vragen, bijvoorbeeld over een specifieke functie? Neem dan contact met ons op via 030-6691227 of mail naar info@portofoonwinkel.nl.

6. Handige portofoon accessoires

Op de uitgebreidere portofoons kunnen allerlei accessoires worden aangesloten. De meest voorkomende accessoires worden hieronder omschreven.

Portofoon Headset met PTT of VOX functie

Met een headset of hoofdtelefoon communiceer je handsfree, terwijl je de portofoon in jouw broek-/jaszak laat zitten of met een riemclip aan jouw broek geklemd laat. ⁠Een headset wordt meestal over het hoofd of met een nekband gedragen en is uitgerust met een microfoon. Er bestaan enkeloors varianten en dubbeloors headsets. Met name de gehoorbeschermende dubbeloors headset zijn ideaal voor in de bouw of industrie. Heb je een headset met PTT functie, dan druk je de PTT-toets op de portofoon in of de knop die zich in de kabel bevindt. De betere headsets hebben ruisonderdrukking zodat jij en je collega('s) elkaar goed verstaan. Alle andere geluiden in de directe omgeving worden onderdrukt zodat spraak duidelijk overkomt. Ondersteunt jouw headset de VOX functie van jouw portofoon, dan kun je in de microfoon praten zonder een knop in te drukken.

Portofoon Oortje met PTT of VOX functie

De oortelefoon, beter bekent als een portofoon oortje, is compacter en discreter dan een headset. Meestal is een oortje voorzien van een microfoon met PTT-knop en kledingclip in de kabel. Je kunt dan communiceren door de PTT-knop in te drukken. Ondersteunt het oortje de VOX-functie, dan hoef je alleen te praten om een gesprek te starten. Er zijn ook listen-only oortjes beschikbaar, waarmee je alleen kunt luisteren en zelf geen boodschappen kunt doorgeven. Portofoon oortjes zijn verkrijgbaar in verschillende pasvormen. Het beveiligingsoortje met transparant eindstuk valt nauwelijks op en wordt daarom vaak gebruikt door beveiligingspersoneel, portiers en andere uniformberoepen. De oorhaak van het C-oortje, loopt achter jouw oor langs. Dit model wordt meestal in de horeca en retail gebruikt. Daar zie je ook regelmatig het G-oortje terug, waarbij het oordopje zich in het oor bevindt. Het D-oortje klemt zich als het ware om uw oor heen en blijft het stevigst zitten. Daarnaast zijn er ook nog oortjes zonder oorhaak; de in-ear oortjes.

Handmicrofoon met PTT of VOX functie

De derde accessoire die direct bijdraagt aan betere portofooncommunicatie is de handmicrofoon, die vaak is uitgerust met een speaker. Deze houd je in jouw hand of bevestig je aan jouw kleding. De meeste handmicrofoons werken met een PTT-knop (Push To Talk) en soms met de VOX functie van jouw portofoon. De handmicrofoon is een uitkomst voor gebruikers die af en toe communiceren en de portofoon het liefst opgeborgen laten zitten. Uitstekend geschikt voor o.a. gebruik in de bouw. Bij uitgebreidere modellen kun je een oortje aansluiten, zodat je een ander discreet hoort via het oortje en niet uit de speaker van de handmicrofoon.

Andere handige portofoon accessoires

Naast de headsets, oortjes en handmicrofoons, zijn er nog meer accessoires die jouw portofoon compleet maken. Informeer gerust bij ons of deze accessoires ook voor jouw portofoon beschikbaar zijn.

Antenne

Voor diverse series professionele, vergunninghoudende portofoons hebben we UHF antennes en VHF antennes om het bereik te vergroten. De stubby antennes zijn vooral handig wanneer je jouw portofoon aan je broek(riem) draagt. Door de korte, stompe vorm zitten deze minder in de weg dan de lange (whip) antennes. Sommige antennes zijn ook geschikt voor GPS.

Losse accu

⁠Extra (opgeladen) accu's zijn erg nuttig om achter de hand te houden. Met name als de portofoons voor beveiliging of andere belangrijke zaken gebruikt worden. Je wilt op een cruciaal moment toch niet met een lege portofoon zitten. De meeste accu's geven een ruime gebruikstijd en zijn snel op te laden. Bij professionele portofoons is er vaak keuze uit verschillende typen accu's. Houd er rekening mee dat de accu te combineren is met de (snel)lader die je gebruikt. Weet je niet zeker of een combinatie mogelijk is? Vraag het ons dan gerust.

(Broek)riemclip / draagclip

Elke portofoon is standaard uitgerust met een riemclip. Maar het gebeurt soms dat een clip door veelvuldig gebruikt na verloop van tijd breekt. Dan is het wel zo fijn dat deze clips ook los verkrijgbaar zijn. De clip is een soort klem waarmee je de portofoon aan jouw broek(riem) vastklemt. De portofoon zit dan stevig vast en is altijd binnen handbereik

Draagtas / waterdichte tas

De portofoon draagtas is niets meer of minder dan een tas waarin je de portofoon opbergt en draagt. De luxere draagtassen zijn van (kunst)leer en worden met een draaikoppeling vastgeklemd aan jouw broek(riem). Er zijn ook waterdichte tassen verkrijgbaar voor de betere portofoons. Deze tassen worden bijvoorbeeld door de brandweer en vergelijkbare groepen gebruikt, die te maken hebben met water. De portofoon is zo optimaal beschermd.

Holster

De holster lijkt in veel opzichten op de draagtas maar is meer een hoes waar je de portofoon in klikt. Sommige portofoons worden standaard geleverd met een draagholster.

Met al deze accessoires is het mogelijk om een complete portofoon set samen te stellen met de door jou gewenste portofoon. Wij hebben alvast een aantal handige pakketten samengesteld, die je op de website terugvindt. Zoek je een andere portofoon set of wil je zelf een set samenstellen? Neem dan gerust contact met ons op, want we maken graag een vrijblijvende offerte. Vergeet niet aan te geven om hoeveel portofoons het gaat en wat de wensen zijn.

7. Portofoon set voor elke branche

Bedrijfshulpverlening (BHV)

Bij BHV komt het aan op goede coördinatie en communicatie tussen collega's. Zoek je een praktische en degelijke oplossing om de interne communicatie tijdens calamiteiten te verbeteren? Dan zijn onze BHV portofoons perfect. Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen voor een passende oplossing. In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat ieder bedrijf een BHV planning/regeling dient te hebben. Leg jouw situatie aan ons voor, zodat wij je kunnen adviseren over de juiste portofoons en headsets voor jouw BHV team.

De portofoons in de BHV selectie bieden een voldoende zendbereik, zijn schok- en waterbestendig en zijn uitvoerig getest onder zware gebruiksomstandigheden. Ook in de lastigste situaties kun je op jouw portofoon vertrouwen. Een headset met spraakgestuurde VOX functie kan hierbij een uitkomst zijn. Zo heb je jouw handen altijd vrij tijdens het communiceren. Optioneel zijn draagtassen verkrijgbaar, zodat je de portofoon eenvoudig aan een kledingstuk bevestigt. Een prima oplossing voor de EHBO'ers en de ontruimers.

Beveiliging

Bij beveiliging komt alles aan op goede communicatie en bereikbaarheid in elke situatie. Of het nu om objectbeveiliging, persoonsbeveiliging of eventbeveiliging gaat. Door onze beveiliging portofoons uit te rusten met de meest gebruikte headsets en oortjes, kun je er van op aan dat je een complete en degelijke oplossing in handen hebt. Zoek je een discrete oplossing? Kies dan voor een portofoon met een (transparant) oortje. Gaat het om geluidskwaliteit en comfort? Kies dan voor een degelijke hoofdband headset.

Bouw

Werk je op een bouwterrein op grotere afstand van andere collega's? Dan bieden de portofoons voor de bouw uitkomst. Zelfs als je op een smerige plek aan het werk bent waar extreem veel lawaai is. Gebruik dan een gehoorbeschermende headset i.c.m. jouw portofoon, en laat je gehoor niet beschadigen. Eerst overtuigd worden van de kwaliteit? Vraag dan een proefplaatsing bij ons aan.

Evenementen

Tijdens evenementen is duidelijke communicatie tussen jou en je collega's essentieel. Ben je al dat geschreeuw naar collega's verderop ook beu? Of verbruik je al jouw belminuten van je abonnement tijdens werk? Probeer dan eens evenementen portofoons! Nooit meer zoeken naar collega's, geen vertraging door slechte communicatie of een overbelast netwerk. Je hebt gewoon direct contact met collega's tijdens de standbouw, de organisatie en planning, tijdens het optreden en bij calamiteiten. Met deze portofoon pakketten loopt jouw communicatie op rolletjes.

Motorpakketten

Het komt regelmatig voor dat motorrijders gebaren om elkaar iets duidelijk te maken. En hoe kan het ook anders op een motor en met een helm over je hoofd? Nou, dat kan anders. Er zijn speciaal voor motorrijders headsets ontwikkeld, die je op een portofoon kunt aansluiten. Zo houd je als motorrijder onderweg moeiteloos contact met andere motorrijders of met een passagier. De headset wordt eenvoudig weggewerkt in de helm en de portofoon kan aan een kledingstuk of in een jaszak gedragen worden. Simpel en doeltreffend. Een bijkomend voordeel is dat de portofoons ook voor allerlei andere doeleinden te gebruiken zijn. Laat je de motor staan, dan kun je de portofoons simpelweg meenemen en gebruiker. Naast portofoon headsets voor motorrijders bieden wij ook portofoonsets voor motorrijlessen. Deze zorgen tijdens de motorrijles voor veilige communicatie tussen de instructeur en de leerling.

8. Gehoorbeschermende oplossingen

Portofoonwinkel biedt gehoorbeschermende oplossingen van Peltor en Sensear en levert ook otoplastieken op maat. Peltor en Sensear produceren gehoorbeschermers van uitmuntende kwaliteit. Het mooie van deze headsets is, dat ze ook aan te sluiten zijn op een portofoon! Er zijn ook Peltor headsets leverbaar met ingebouwde portofoon, zodat je geen extra portofoon bij je hoeft te dragen of last hebt van een kabel.

In-ear gehoorbescherming

Otoplatieken worden op maat gemaakt van zacht siliconen of hard acrylaat en bevinden zich niet op, maar in het oor. Deze oordoppen op maat bieden perfecte gehoorbescherming, wat ideaal is in rumoerige werkomgevingen. Met een filter wordt het omgevingsgeluid tot een niet-schadelijk niveau gedempt. Gebruik je geen portofoon, dan kun je een set standaard otoplastieken kiezen. Er zijn echter ook otoplastieken met een portofoonaansluiting en een transparant eindstuk, die met name uitkomst bieden voor beveiligingspersoneel.

9. Meer informatie of advies op maat?

Wil je meer informatie over portofoons of ontvang je graag een advies en offerte op maat voor jouw situatie? Neem dan contact op met onze productspecialisten via telefoonnummer 030-6691227 of stuur een e-mail naar info@portofoonwinkel.nl. Uiteraard kun je ook onderstaand contactformulier invullen.