Met mobiel 5G internet zijn er zeer hoge snelheden mogelijk. Dit is een uitkomst voor veel toepassingen en situaties. Denk aan 5G routers voor IoT/M2M oplossingen en 5G internet voor locaties zonder vast netwerk of als back-up verbinding.
Ontdekken wat 5G jou oplevert? Mobielverbinden pakt jouw 5G vraagstuk graag met beide handen aan! Neem telefonisch of per mail contact op met onze productspecialisten om te bekijken wat wij voor je kunnen betekenen.
Al sinds 2020 is een deel van het 5G netwerk voor iedereen te gebruiken. Maar wat is 5G internet eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen 5G en 4G internet? Het 5G netwerk is de vijfde generatie van mobiele netwerken. Dit is dus de opvolger van 4G internet en biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van zijn voorganger:
Sneller internet is voor iedereen een voordeel. In een paar seconden hele presentaties en films downloaden, IoT sensoren die hun metingen razendsnel doorgeven; je kunt je vast een aantal momenten in jouw dagelijkse leven voorstellen waarop sneller internet onmisbaar is.
In theorie is met 5G internet een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) te behalen, maar in de praktijk kom je eerder uit op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wanneer 5G volledig uitgerold is en je over apparatuur beschikt die compatibel is met 5G, dan kan het pijlsnel internetten beginnen.
Het 5G netwerk heeft extra capaciteit, omdat er meer en hogere frequenties gebruikt worden. Er kunnen dus grotere aantallen gebruikers tegelijk verbinden met het 5G internet. Dat is handig om aan de bestaande capaciteitsvraag te voldoen, maar zorgt er ook voor dat meer apparatuur zoals slimme IoT hardware voorzien kan worden van een 5G verbinding.
In feite is 5G is een zendtechniek met elektromagnetische golven die ook op de bestaande frequentiebanden van 2G, 3G en 4G werkt. De Europese Unie heeft echter drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: 700 MHz, 3.5 GHz en 26 GHz. De 700 MHz frequentie is in Nederland al in gebruik op de netwerken van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Zij zijn verplicht om te zorgen dat er op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente in de toekomst een goede netwerkverbinding is. Daarbij is de minimale snelheid in de uithoeken' 8 Mbps vanaf 2022 en minimaal 10 Mbps in 2026.
De 0,7 GHz frequentie is maar een deel van het 5G spectrum. De andere frequentiebanden worden pas later ingezet. De 3.5 GHz band is eind 2023 geveild door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Wanneer de veiling van de 26 GHz frequentie plaatsvindt, is nog niet bekend.
De 700 MHz frequentie (0.7 GHz) is een lage frequentie en heeft een groot bereik, waardoor relatief weinig 5G antennes nodig zijn. Deze frequentieband is daarom handig om een landelijke dekking mee te realiseren. Voor toepassingen waarbij hoge datasnelheden gewenst zijn, is de 700 MHz frequentieband minder geschikt. Wel is deze frequentie goed bruikbaar voor toepassingen met weinig gegevensoverdracht, zoals bij IoT-toepassingen.
De 3,5 GHz frequentie biedt meer bandbreedte dan de 700 MHz frequentie en is handig wanneer een goede dekking en hoge datasnelheden van belang zijn. Doordat de snelheden met name op lokaal niveau hoog zijn, is deze frequentie geschikt voor diverse bedrijfs- en consumenten toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen met hoge resolutie video zoals virtual reality. Het nadeel van 3,5 GHz is het kleinere bereik dat de antennes hebben, waardoor er meer opstelpunten nodig zijn. Bovendien wordt het signaal op deze frequentie gemakkelijker tegengehouden door muren, waardoor een uitstekende dekking binnen een gebouw lastiger te realiseren is.
De 26 GHz frequentie is geschikt voor toepassingen met zeer hoge datasnelheden, maar biedt slechts bereik op een korte afstand. Het is dan ook handig om deze frequentieband te gebruiken voor toepassingen in de buurt van een 5G basisstation. Door het beperktere bereik is deze frequentie niet geschikt voor een landelijk dekkend netwerk, omdat er dan te veel 5G basisstations geplaatst moeten worden.
5G zorgt voor een nog lagere latency dan 4G al had. Latency staat voor de tijd die nodig is om een verbinding te maken tussen een apparaat en het netwerk. Bij 4G is de latency een aantal tientallen milliseconden en bij 5G daalt dit tot slechts 1 milliseconde. Dit zorgt er dus voor dat extreem snelle gegevensoverdracht mogelijk is. En dat opent deuren naar bijvoorbeeld innovatieve toepassingen omtrent artificial intelligence, de medische wetenschap, databeveiliging en de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.
Wil jij profiteren van de hogere 5G snelheden, grotere netwerkcapaciteit en de lagere latency? Mobielverbinden heeft een breed assortiment 5G hardware, dat perfect is voor de meest uiteenlopende situaties. Wat dacht je van een 5G router op kantoor als back-up verbinding voor het vaste netwerk? Of een mobiele router met 5G antennes of een compacte 5G MiFi voor locaties waar een vaste verbinding (nog) niet mogelijk is? De mogelijkheden zijn eindeloos! Ben je er al uit welke hardware voor jouw situatie geschikt is of heb je ons advies ontvangen? Bekijk dan ook eens onze 5G simkaarten, om de hardware te verbinden met het 5G netwerk.
Mobielverbinden helpt je graag met elke 5G uitdaging. Van een 5G back-up voor zakelijke netwerken tot aan remote monitoring van industriële apparatuur. Naast 5G hardware leveren wij VirtuGo 4G/5G simkaarten voor back-up en IoT-oplossingen.
Wil jij ook voorbereid zijn op de toekomst met 5G of heb je na het lezen van deze kennisblog nog vragen? Bel dan naar 030 669 1226 voor een passend advies van onze productspecialisten of mail naar info@mobielverbinden.nl. Wij helpen jou graag met het vinden van de juiste 5G oplossing voor jouw specifieke situatie!